Wine maker of the year 2019 – Sylvain Fadat från Domaine d’Aupilhac!

Sylvain Fadat tillhör en av stjärnorna i södra Frankrike och det är lätt att förstå varför han är en förebild och föregångare för många odlare i regionen. I början av oktober 2018 utsågs han av Guide Hachette till årets vinmakare 2019!

Sylvain grundade Domaine d’Aupilhac långt före den kvalitetsrevolution som nu har skett i Languedoc. Han såg tidigt vilken fantastisk potential vingårdarna runt hans hemby Montpeyroux hade. Denna by utgör ett microklimat i det högt klassade området Terrasses du Larzac. Ett vin som lyfts fram av den välkända vinguiden som valde honom till Årets Vinmakare är vinet Cocaliéres 2015. Denna Grenache, Syrah, Mourvèdre blend är ett exceptionellt vin med stor komplexitet som skapar respekt hos den jury som utnämner Årets Vinmakare.

Kompromisslös kvalitet hela vägen från arbetet i vingården till buteljering
Vingården består av 25 ha som under strikt ekologiskt och biodynamiskt arbete lyfter smakerna i druvorna på två jordmåner; lera, kalksten samt blå märgel i sydsluttning och högre upp på 350 meters höjd finner man lera, kalksten och vulkanisk jord.

Familjen plogar regelbundet i vingården vilket tvingar rötterna långt in i den kalla underjorden som då skyddar vinstockarna från säsongens torka. De hanterar marken med stor respekt och deras absoluta prioritet är att se till att jorden behåller sin naturliga balans. Familjen skördar druvorna för hand och ser till att skalet är ordentligt moget för att de ska extrahera doft och färg, samt ge silkeslena tanniner. Jäsningen sker varsamt utan tillsatt jäst. Vinerna mognar sedan på fat i familjens källare innan de själva buteljerar vinerna utan klarning eller filtrering.

Druvan Syrah började Sylvain odla 1991 och bestämde att jordmånen basaltland skulle passa utmärkt. Han hade rätt och hans viner är beviset på det. Tack vare långsiktigt kompromisslöst arbete kan vi idag avnjuta hans viner som bjuder på stor energi och livlig personlighet.

Provinum är stolt importör i Sverige och vi har följande viner i vårt sortiment vilka kan beställas med privatimport till valfri Systembolagsbutik;

Domaine d’Aupilhac Blanc 2016

Domaine d’Aupilhac Rouge 2013
Lou Maset Rouge 2015
Les Cocaliéres 2013
La Boda 2014

Läs mer om Domaine d’Aupilhac här

Provinum