Spännande smakrikedom lanseras i september

Högklassig Hermitage och Crozes Hermitage från bröderna Viale på Domaine du Colombier. Prisvinnande Vacqueyras 2012 från Fontaine du Clos. Som alkoholfritt alternativ Cuvée September Äppelmust 2013 från Gastronomigruppen. En äldre årgång medför en torrare must utmärkt till mat.
Bröderna Viale på Domaine du Colombier skapar med sina 13 ha i Crozes-Hermitage och 2 ha på de bästa lägena i Hermitage. Före 1991 såldes druvorna till Guigal, men idag gör bröderna högaktade viner i eget namn. Druvorna kommer från gamla stockar med mycket begränsad skördeuttag. Hermitagen är fortsatt mycket ung och visar delar av sin storhet efter en lång karaffering. Öppna gärna på morgonen eller dagen före den ska drickas.
91 poäng för 145 kronor – det fyndet står Vacqueyras Reflets de l’âme 2012 från Fontaine du Clos för. 60 % Grenache och 40 % Syrah skapar den smakrika men balanserade och kryddiga harmoni som är idag, vinet kan dock med fördel lagras 5 år. Prova den till sensommarens grillade kött eller höstens grytor.
Ingen middag utan ett bra alkoholfritt alternativ Som sig bör lanseras Cuvée September Äppelmust 2013 från Gastronomigruppen nu. Den äldre årgången medför en torrare must som ger balans till mat. Cuvée September är, till skillnad från många andra av Gastronomigruppens muster, en blend. I denna kommer äpplena från både Bjäre, Kattvik och Skåne. Äppelodlingarnas exponering mot havet tillsammans med den specifika jordmånen resulterar i en djup smakbild. Efter ett par års flasklagring växer en elegans och komplexitet i en torrare stil fram. Majoriteten av äpplena är Lobo, men musten består även av Gravensteiner, Signe Tillisch, samt Cox Orange. Det här är en matmust som passar till det mesta på högtidsbordets rätter som innehåller markanta smaker av sälta, friskhet och sötma. Fruktigheten gifter sig väl med sältan i det rimmade och gravade samtidigt som friskheten lättar upp det feta. Prova gärna musten till asiatisk mat med hetta.

Provinum