”Snäckvinet” från Poggiotondo

Decanter har klassat Alberto Antonini som en av världens fem viktigaste vinmakare. Detta vin från hans egen vingård, Poggiotondo, i norra Chianti visar på ett fantastiskt sätt hur druvorna och jorden speglas i flaskan. Hela vingården är fylld med stora snäckor och mineraliteten som detta ger lyfter vinet och dess smaker. Vinet har tack vare denna jordmån fått smeknamnet  ”Snäckvinet”.

Trots Albertos erkännande av Decanter, är han relativt okänd. Han är mannen som vill verka utan att synas och det viktigaste för honom är att inte göra ett personligt avtryck på vinet. Många av världens mest kända vinmakare har en egen stil som präglar vinet oavsett ursprung. Om detta upplevs i de viner som Alberto arbetar med, menar han att han har misslyckats. Hans fokus ligger istället på att spegla ursprung, utan att ekfat med rostning ska påverka toppvinerna. Genom att undvika ekens påverkan uppvisar hans viner ursprungskaraktär. Vinerna har en fantastisk energi, renhet och fokus.

”Vigna delle Conchiglie” är namnet på den kulle där Albertos en hektar stora vingård planterades år 1990. Vingården är fylld av stora snäckskal och ett gediget arbete lades ner för att analysera jordmånen för att rätt stockar skulle planteras. Året 2011 bjöd på en tacksam mängd regn under vinter och vår vilket gav rankorna bra förutsättningar inför växtperiodens start. Under slutet av säsongen steg temperaturen vilket gav druvorna koncentration och mognad.

Vinet är rikt och friskt trots dess stora koncentration. Nosen är nyanserad med inslag av skogshallon, körsbär, victoriaplommon, lakritsrot samt fina animaliska toner. Paletten är livlig och nyansrik och vinet utvecklas i munnen från första anslag hela vägen till eftersmaken. Den friska syran tillsammans med de mjuka tanninerna lyfter fram samma smaknyanser som i doften. Mineraliteten spelar hela tiden och man kan se snäckskalen som finns i jorden framför sig när vinet provas. Ett underbart vin!

Chianti Riserva DOCG Vigna delle Conchiglie 2011

Pris: 475 kr Artikelnr: 90169–01 Volym: 750 ml Alk: 14 %

Vinet släpps den 9 juni

 

Provinum