Rully – en dold pärla

Rully Rouge från Joseph Drouhin är tillbaka som tillfällig lansering med säljstart 1 juni. Det mindre kända ursprunget Rully i Côte Chalonnaise är verkligen en dold pärla och Joseph Drouhin visar precis hur bra vin det går att göra här.

2019 var en utmanande växtsäsong med både kalla vårnätter nära frosttemperatur och sen en varm och solig sommar men trots detta visade det sig att det är en mycket lovande årgång som anses både tillgänglig men också hyfsat lagringsduglig. Koncentration, struktur och färg är ledorden för året. Även Drouhin Rully visar upp generös mörk och röd frukt med fin koncentration. Bakom frukten ligger ett komplext lager av kryddighet och kalkiga mineraler som ger vinet ytterligare djup. Ett vin som kan avnjutas såväl idag som om fem-tio år.

Druvorna skördades för hand och lagras efter vinifiering på franska ekfat varav 10% är nya. Jordmånen präglas av den närbelägna kalkrika bergsryggen som kallas för ”La Montagne de la Folie”, fritt översatt ”Galenskapens berg”. Namnet lär komma av det flimrande ljuset som kan ses nerifrån byn över berget och sägs vara en magisk älvdans som kallas för ”La Folia”. Den kalkrika men så även sandstensrika jorden bidrar till viner med len elegans utan avkall på koncentration samt fin struktur och balans. Rully Rouge är charmigt och komplext och passar lika väl till sommarens grillade ankbröst som på egen hand i solnedgången.

Joseph Drouhin grundade sin vinfirma för snart 140 år sedan och under generationer som följt har man byggt upp ett anseende som kännetecknas av elegans, där varje vin reflekterar ursprung och årgång. De var tidigt medvetna om vikten av att värna om miljön som omger vinstockarna och i enlighet med sin filosofi drivs deras vingårdar sedan 30 år helt biodynamiskt.

 

Joseph Drouhin Rully 2019

Artnr: 91252, 229 kr.

 

Till Systembolaget

Läs mer om Joseph Drouhin

Länk till pressrelease

Provinum