Reflets de l’ame, Vacqueyras

» Typiska och högkvalitativt exempel på den nya generationen Vacqueras «
 
  • Artikelnummer: 90057
  • Producent: Fontaine du Clos
  • Land: frankrike
  • Region: Rhône
  • Årgång: 2018
  • Alkoholhalt: 14,5 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ink. moms159 kr
  • Pris ex. moms119 kr

  • Druvor: 50% Grenache, 40% Syrah, 10% Mourvèdre
  • Karaktär: Stor doft av mörka bär, choklad och garrigue med en generös och lång smak. Ursprungstypiska toner av örter, mogen frukt och en struktur med tydliga, mjuka tanniner. Livligt, elegant och med en frisk syra.
  • Om Producenten: I Vacqueyras, beläget i de södra delarna av Rhône, precis söder om Gigondas och strax öster om Châteauneuf-du-Pape, hittar du denna spännande producent. Fontaine du Clos grundades av Jean Barnier under 80-talet och började verksamheten inom odling och uppfödning av vinrakor. Då såldes druvorna vidare till andra vinerier men sedan 1992 tillverkar egendomen eget vin. Deras odling i Vacqueyras uppgår till 14 hektar, med 4000 rankor per hektar, och växer i steniga ler- % kalkjordar på Les Garrigues. Vingårdarna ligger fint med skydd från berget Mont Ventoux och mistralvinden blåser bort fukt som kan ge rötangrepp. Här finns optimala förutsättningar att odla viner med ett minimum av besprutningsmedel, så nära naturen som möjligt. Fontaine du Clos är en av Frankrikes största producenter av vinrankor med odlingsareal på 100 ha, inklusive 14 ha Vacqueyras och 13 ha Côtes du Rhône, och ligger långt fram med forskning av nya sorter. Fokus ligger på vinrankor med begränsad produktion för att få koncentrerade druvor. Dessa ger i sin tur rika viner som resultat i kombination med härdighet mot sjukdomar. I dagsläget har de 32 olika druvor i produktion.
  • Tillverkning: Druvorna skördas för hand i slutet av september och avstjälkas helt före pressning. De olika druvorna vinifieras separat. Traditionell vinmakning och vinet ligger på skalen 21 dagar med två överpumpningar två gånger dagligen under kontrollerade temperaturer, där musten pumpas från botten av tanken och återigen till toppen för en större fruktkoncentration. Grenache-druvorna lagras på tank medan Syrah och Mourvèdre lagaras på ekfat ca 12 månader innan de blandas. Vinet buteljeras och vilar minst 1 år innan lansering.
  • Jordmån: Lera och kalkjord och galetter (stora runda stenar av samma typ som i Châteauneuf du Pape).