Michel Gros Nuits Saint Georges

» Ungmogen bourgogne i högform!«
 
  • Artikelnummer: 91298
  • Producent: Domaine Michel Gros
  • Land: frankrike
  • Region: Bourgogne
  • Årgång: 2013
  • Alkoholhalt: 13 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ink. moms549 kr

  • Druvor: Pinot Noir
  • Karaktär: Elegant med påbörjade mogna toner av mörka mogna körsbär, komplex mineralitet tack vare den varierade jordmånen från de fyra vingårdarna. Fina tanniner som speglar årgången tillsammans med en bra syra som ger vinet liv. Fortfarande kraftfull efter åtta år och tålig för flera år till på nacken. 2013 räddades av "millerandage" vilket i korthet innebär att ett fåtal/flertal bär mognar långsammare och är generellt mindre än övriga på klasen. Vinerna från årgången fick därmed en fin koncentration tack vare de små bären tillsammans med den kraft som kännetecknar Nuits-Saint-Georges.  
  • Om Producenten: Det var under 1830-talet familjen Gros etablerade sig i Vosne-Romanée. Idag är Michel Gros den sjätte generationens vinmakare som förvaltar och utvecklar det arbete hans förfäder påbörjat. Passionerat men samtidigt mycket rigoröst, tar Michel Gros hand om utvecklingen av sina viner genom att behärska alla stadier i produktionen, från vinstock till tappning. Totalt 0,82 ha där druvor kommer från tre fält alla i den norra delen av Nuits Saint Georges mot Vosne Romanée. Les Athées – jordmånsom är intensivt mörkröd med djupa jordar på Meuzin dalens alluviala avlagringar Les Bas De Combe : denna vingård är just på gränsen till Vosne Romanée. La Perrière- Noblet – Perrière betyder stenbrott och vingården ligger på en brant sluttning av hård vit oolitisk kalksten. Tillsammans bidrar de olika ursprungen till att göra vinet elegant med mjuka tanniner för appellationen.
  • Tillverkning: Druvorna skördas och sorteras för hand, avstjälkas och läggs i tankar, där druvorna krossas av sin egen tyngd, i ca 24-48 timmar innan jästen tillsätts. Vinet jäser under kontrollerad temperatur, två gånger dagligen trycks skalen ner till botten. vinet genomgår malolaktisk jäsning och flyttas till stora gamla ekliggare och vilar i sex månader. Därefter flyttas vinet till mindre barriquer varav cirka 25% nya och lagras ytterligare 12 månader.
  • Jordmån: Varierad kalkrik lerjord.
  • Till kokboken: Rosagrillade lammracks med grillade primörer och en tryffelsky.