Michel Gros Bourgogne Côte d’Or

 
  • Artikelnummer: 54050
  • Land: frankrike
  • Region: Bourgogne
  • Årgång: 2018
  • Alkoholhalt: 12,5 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ex. moms199 kr kr

  • Druvor: Pinot Noir
  • Karaktär: Röd Bourgogne i smakrik stil och balanserad syra med tydliga inslag av nyplockade jordgubbar, mineraler och en ton av integrerade ekfat. Här hjälper dom gamla ekfaten vinet att få en rundar och mer tillgänglig, inbjudande stil av röd Bourgogne.
  • Om Producenten: Det var under 1830-talet familjen Gros etablerade sig i Vosne-Romanée. Idag är Michel Gros den sjätte generationens vinmakare som förvaltar och utvecklar det arbete hans förfäder påbörjat. Passionerat men samtidigt mycket rigoröst, tar Michel Gros hand om utvecklingen av sina viner genom att behärska alla stadier i produktionen, från vinstock till tappning. Han uttrycker sig ödmjukt genom sina viner som är generösa och eleganta av mycket hög kvalitet. Michel Gros och hans team har genom hårt arbete, generositet och passion skapat ett fantastiskt vinhus för kommande generationer att förvalta. 2018 kännetecknar sig som varm årgång med perfekt mogna druvor. Den regniga vintern följdes av en torr och het vår och sommar, en kombination som skapade ultimata förutsättningarna för druvorna och resulterade i fantastisk rena viner med fin friskhet och brilliant frukt. Även om 2018 visar sig exemplariskt, drabbades viss skörd av sommarens hagel, områden kring Hautes-Côte de Nuits förlorade ca 50 % av skörden. Även om ingen årgång är den andra lik är vinmakningen samma hantverk och processen densamma för Clos Vougeot som Bourgogne Rouge.
  • Tillverkning: Tack vare den varma sommaren skördades druvorna tidigt i september. De skördas och sorteras för hand, avstjälkas och läggs i tankar, där druvorna krossas av sin egen tyngd, i ca 24-48 timmar innan jästen tillsätts. Vinet jäser under kontrollerad temperatur om 30 grader i några dagar. två gånger dagligen trycks skalen ner till botten med hjälp av en pump, för att laka ur färg och aromer. I slutet av den malolaktisk jäsningen pressas vinet och får ligga ytterligare ett par dagar innan det separeras från jästfällningen och flyttas till stora gamla ekliggare, där ligger vinet i 6 månader innan de flyttas till mindre barriquer och lagras ytterligare 12 månader. De faten har tidigare används vid lagring av olika Cru och bidrar med aromer och komplexitet till vinet.
  • Jordmån: Kalkrik lera
  • Till kokboken: Passar utmärkt till ett rosastekt ankbröst med en syrlig apelsinsås.