Nicolas Maillet Mâcon Verzé

 
  • Artikelnummer: 51172
  • Producent: Nicolas Maillet
  • Land: frankrike
  • Region: Mâcon
  • Miljömärkning: Ekologiskt
  • Årgång: 2016
  • Alkoholhalt: 12,5 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ink. moms219 kr

  • Druvor: Chardonnay
  • Karaktär: Vinet har en krispig och frisk syra som balanseras till perfektion med toner av gula äpplen och exotiskt frukt tillsammans en blommighet. I munnen upplevs vinet fylligt men samtidigt väldigt friskt med en känsla av bivax som lindar in syran på elegant sätt, vinet fortsätter att uppvisa gul frukt men också mineralitet. Vinet behåller en lång eftersmak och koncentration med stor komplexitet.
  • Om Producenten: I fyra generationer har familjen Maillet drivit vingården som ligger på de vackra sluttningar i den lilla byn Verze i södra Bourgogne. Den ursprungliga storleken på vingårdarna mätte totalt 3,5 hektar och vineriet på gården användes fram till 1928 då man istället levererade druvorna till byns kooperativa vineri. Där pågick produktionen ända fram till 1999 när Nicholas Maillet, efter flera års studier och praktik hos producenter i USA, Argentina och Spanien, tog över egendomen från sin far Gérad Maillet. Sedan dess har man planterat ytterligare dryga 2,5 hektar chardonnay, samt att de 2015 förvärvade ytterligare 1 hektar chardonnay, med 60år gamla rankor. Totalt har de 7 hektar vingård på ler- och kalkstensjordar, med exponering mot sydväst och öst. Totalt odlas 5,77  ha Chardonnay och på cirka 1,5 fördelas Aligoté, Pinot Noir och Gamay.  Maillet jobbar efter biodynamiska principer och är helt ekologiskt certifierade från 2008. I och med sitt naturliga sätt att producera vin använder Nicholas endast den jäst som redan finns på druvan. Jäsningen är inget som påskyndas och processen tar ca 6-10 månader på stora ekliggare, vilket ger viner tid att utveckla fina och delikata aromer. I alla viner utom Pouilly-Fuissé så undviker Nicolas ekfat. Varje läge vinifieras separat för att behålla druvornas aromer från dess specifika terroir.
  • Tillverkning: Skörden sker för hand och de använder små plockboxar för att bevara det unika i varje druva. De skördades från slutet av augusti till första veckan i september. Vinet har jäst i temperaturkontrollerade fat med naturlig jäst under 9 månader och har genomgått malolaktisk jäsning.
  • Jordmån: Lera och kalksten