Verget Mâcon Vergisson La Roche

» Från mästaren av Chardonnay!«
 
  • Artikelnummer: 34043
  • Producent: Jean-Marie Guffens / Verget
  • Land: frankrike
  • Region: Bourgogne
  • Årgång: 2019
  • Alkoholhalt: 13 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ex. moms189 kr

  • Druvor: Chardonnay
  • Karaktär: Vinet bjuder på energi, komplexitet och struktur. I doften hittar vi direkt den tydliga mineraliteten, rosa grapefrukt, päron och citronzest. Paletten är nyanserad med toner av persika, gula plommon, flinta, macademianötter och smörkola. Nyanserad, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, mineral, brynt smör, örter, macadamianötter och citron. Mineraliteten och den friska syran ligger kvar genom en lång eftersmak. Kombinationen av Guffens nitiska sortering, det svala klimatet och de öst-exponerade kalkrika sluttningarna gör att detta vin förmodligen är det mest precisa och mineraldrivna i Vingården är belägen på toppen av Roche de Vergisson, omgiven av det vackra landskapet i Pouilly-Fuissé.
  • Om Producenten: Belgaren Jean-Marie Guffens-Heynen och hans fru Maine producerade sitt första vin i Mâconnais-byn Pierreclos 1980. Den lilla egendomen fungerar idag som en experimentverkstad för Guffens-Heynens andra vinäventyr. Efter fem år som vinmäklare startade Jean-Marie sitt eget négocianthus Verget 1990. Han letade i hela Bourgogne efter de bästa druvorna och skrev kontrakt med små kvalitetsmedvetna odlare som han kunde lita på. Han har tagit över de brantaste odlingarna där odlarna tyckte det var tungt att arbeta och skörda. Vingårdar med absolut toppkvalitet. Druvorna måste vara handplockade och av samma höga kvalite som hans egna viner. Efter skörd körs de till Verget där alla viner framställs, lagras och buteljeras. Fokus ligger på varsam behandling av frukten och de unga vinerna, jäsning på fat samt lagring på jästfällningen. Resultatet är distinkt friska och fruktiga viner med extraktrikedom och tydlig terroir.
  • Tillverkning: Druvorna plockas och sorteras för hand, därefter pressas de försiktigt och jäser därefter med naturlig jäst. Vinet lagras sedan på fällningen under 10 månader varav de första 6 månaderna under omrörning för att förhöja strukturen.

  • Till kokboken: Till smakrika fiskrätter eller ljust kött.