Grand Vin De Reignac

» "This 2016 has much more concentration than the majority of this category and the generous, supple tannins also give it rare elegance." 92 p. James Suckling«
 
  • Artikelnummer: 87003
  • Land: frankrike
  • Region: Bordeaux
  • Årgång: 2016
  • Alkoholhalt: 14,5 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ink. moms329 kr
  • Pris ex. moms259 kr

  • Druvor: 75% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon
  • Karaktär: Ett kraftpaket från Bordeaux fylld av mörka bär som körsbär, blåbär och plommon. Läcker kryddighet från cabernet franc samt stiltypisk cederton. Vinet har en krallig tanninstruktur som verkligen bjuder på rejäl lagringspotential samt gör sig därför optimal till grillade kötträtter på lamm eller nöt.
  • Om Producenten: Château Reignac är strategiskt beläget i Entre deux Mers med jordmån som påminner om västra och östra stranden. Den moderna historien tar sin fart 1990 med Yves och Stephanie Vatelot köpte vinslottet Reignac. Då påbörjades direkt ett förbättringsarbete som fortsätter än idag. Bland annat renoverade dem vineri och vingårdar samt införde handskörd och tog in den världskända vinkonsulten Michel Rolland. Vingårdarna uppgår idag till 72 hektar med dominans av merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Med stort förtroende för sina druvor och en vinifiering som skedde med en speciellt patenterad barrique (med knivar som skär musten fastsatta i locket) så började Yves göra blindprovningar med de fem Grand Cru vinerna från Bordeaux. Resultatet lät inte vänta på sig, många gissade fel mellan Château Margaux, Lafite och Reignac – succén var ett faktum.
  • Tillverkning: Druvsorterna skördas för hand från 40 år gamla vinstockar och vinifieras var för sig.
    Druvorna selekteras varsamt och krossas som följs av kall maceration före traditionell alkoholjäsningen.
    Vinet lagras på roterande franska ekfat (50% nya) i kontakt med jästfällningen i upp till 19 månader.
  • Jordmån: Alluvial jordmån med inslag av kalksten och grus som påminner både om västra och östra standen.
  • Till kokboken: Dekanteras före servering till kraftiga kötträtter.