Churchill’s LBV Port

» Churchills visar hur fantastiskt rent, elegant och välbalanserat Late Bottle Port kan smaka.«
 
  • Artikelnummer: 801601
  • Producent: Churchill's Port
  • Land: portugal
  • Region: Porto
  • Årgång: 2016
  • Alkoholhalt: 19,5 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ink. moms195 kr
  • Pris ex. moms159 kr

  • Druvor: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca, Touriga Franca and Tinta Francisca.
  • Karaktär: Tät men ovanligt elegant port med frisk frukt av mörka plommon, bigarrå, fikon samt mörk choklad och viol. Smaken är balanserad, relativt söt, fyllig, fruktig och komplex precis som doften. Syran balanserar sötman. Inslag av russin, nötter, fikon och mörka plommon och fina chokladtoner i eftersmaken.
  • Om Producenten: Johnny Graham föddes som den yngsta sonen i familjen Graham och innan han hann växa upp sålde pappan familjens portvinshus. Men portvinet rann redan i hans blod och som femte generationen inom en portvinsfamilj kunde han inte motstå att ge sig in i den världen. Han bestämde sig för att lära sig hantverket från grunden och som 20-åring arbetade han i vingårdarna i Douro för att senare frakta druvor ner till Porto. Fullständigt övertygad om att inte få några fördelar på grund av sitt familjenamn slog han sig fram i en värld full av tradition och ”vi gör som vi alltid gjort”-anda. Efter bara några år hade han blivit känd som en av de bättre provarna av portvin och med en utstakad väg som vinmakare. Men han valde en helt annan väg, den som ingen annan gått på över 50 år- han startade en egen portvinsfirma. Att använda sitt eget namn, Graham, var en omöjlighet så därför fick hans fru Caroline Churchill namnge huset.
  • Tillverkning: Druvorna skördade från Churchill’s egna vingårdar, samma som man gör Vintage Port från. Klassisk vinifiering med fottrampning i traditionella legares. Sedan vilar vinet på ekfat i fyra år och därefter på flaska innan lansering.
  • Jordmån: Vingårdarna ligger relativt högt på branta sluttningar med gamla stockar.
  • Till kokboken: Utmärkt till lagrade ostar och mörk choklad men även rätter med vilt.