Charles Heidsieck Rosé 2008

 
  • Artikelnummer: 10249
  • Land: frankrike
  • Region: Champagne
  • Årgång: 2008
  • Alkoholhalt: 12 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ex. moms859 kr

  • Druvor: 63% Pinot Noir och 37% Chardonnay
  • Karaktär: 2008 är ett år som spås gå till historien i Champagne som en av de bästa årgångarna. Den milda vintern följdes av en sval vår som sträckte sig över blomningen i mitten av juni medan sensommaren och hösten gav regn och gott om sol inför skörden. Charles Heidsieck Rosé 2008 visar sig exceptionell med ett klassiskt uttryck. Generös, balanserad och med en ungdomlig friskhet! Nosen är mineralisk med en underliggande rökig ton och citrus, grapefrukt, blodapelsin och röda vinbär. Paletten är livlig och balanserad med lång och krämig eftersmak.
  • Om Producenten: Charles Heidsieck föddes 1822 av Charles-Henri Heidsieck och Emilie Henriot. Han grundade sitt vinhus 29 år gammal. Som första Champagnehus reste han till Amerika för att lansera sina bubblor i det nya landet. Där fick han snabbt namnet Champagne Charlie! Han rönte stora framgångar men hade också enorma strapatser. Sedan två år tillbaka är huset åter igen i privat ägo. Det är nu familjen Descours som står som ägare. Satsningen är fullständig för att tillse att huset fortsätter att var i den absoluta champagnetoppen.
  • Tillverkning: De handplockade druvorna kommer från 11 noga utvalda Grand och Premier Crus i Champagne, med Pinot Noir från Les Riceys - som med sin närhet till Bourgogne och kimmeridgelika jordmån har gjort det till en perfekt odlingsplats för strukturerad och koncentrerad Pinot Noir, men också från byarna Bouzy, Verzy, Ludes, Ambonnay, Tauxières och Avenay. 9% av de blå druvorna vinifieras till rött vin. Chardonnaydruvorna kommer från Oger, Cuis, Chouilly och Vertus. De båda druvsorterna vinifieras för sig, likasåväl som varje Cru. Vinet ligger hela 10 år på sin jästfällningen och bidrar med en generös och fyllig kropp till vinet. Den friska syran balanseras upp med 7 g dosage per liter, lägre än tidigare årgångar.
  • Jordmån: Mestadels kalkrik jordmån
  • Till kokboken: Servera till en tartar på kalv med ostronemulsion och bovetechips.