Charles Heidsieck Brut 2012

» 2012- En redan klassisk årgång av vintage-champagne. «
 
  • Artikelnummer: 90052
  • Producent: Charles Heidsieck
  • Land: frankrike
  • Region: Champagne
  • Årgång: 2012
  • Alkoholhalt: 12 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ex. moms649 kr

  • Druvor: 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay
  • Karaktär: Vinet bjuder på en generös och elegant doft med toner av vit persika, färsk aprikos, grapefrukt och bergamott. Efter en tid i glaset visar sig sedan såväl rostade hasselnötter som florala toner av jasmin och kaprifol. Vinet har en krämig textur och den komplexa smaken bjuder på nougat, riven kokos, mineralitet och en frisk syra som lyfter vinet genom en lång eftersmak.
  • Om Producenten: Charles Heidsieck föddes 1822 av Charles-Henri Heidsieck och Emilie Henriot. Han grundade sitt vinhus 29 år gammal. Som första Champagnehus reste han till Amerika för att lansera sina bubblor i det nya landet. Där fick han snabbt namnet Champagne Charlie! Han rönte stora framgångar men hade också enorma strapatser. Sedan två år tillbaka är huset åter igen i privat ägo. Det är nu familjen Descours som står som ägare. Satsningen är fullständig för att tillse att huset fortsätter att var i den absoluta champagnetoppen.
  • Tillverkning: Druvorna kommer från 10 olika grands och premier crus byar i Champagne: Oger, Vertus, Chouilly, Cuis, Verzy, Aÿ, Ludes, Ambonnay, Tauxières, Avenay. Försiktig pressning av druvorna som sedan flyttas över till ståltankar där jäsningen sker. Vinet lagras i minst sex år på jästfällningen innan degorgering. 2012 har visat sig vara en årgång som många jämför med de allra mest klassiska, men det var långt ifrån självklart att året skulle bli så bra. Våren kantades av röta, kraftigt regn, hagelstormar, köldangrepp vid blomning som sedan följdes av hetta och vattenbrist. Men sommaren kom och allting ordnade upp sig. Tack vare vackert men inte för varmt väder fick druvorna mogna långsamt och efter en något senare skörd än normalt visade sig druvorna hålla exceptionell kvalitet.
    Dosage: 8g/l.
  • Jordmån: Mestadels kalkrik jordmån.
  • Till kokboken: Passar utmärkt eleganta rätter av fisk och skaldjur, gärna med en massa löjrom.