Drouhin Chambolle-Musigny 1er Cru

 
  • Artikelnummer: 83192
  • Producent: Joseph Drouhin
  • Land: frankrike
  • Region: Bourgogne
  • Miljömärkning: Biodynamiskt
  • Årgång: 2018
  • Alkoholhalt: 13 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ink. moms999 kr
  • Pris ex. moms629 kr

  • Druvor: Pinot Noir
  • Karaktär: En 1er Cru Chambolle med intensiv och nyanserad doft med röda mogna bär, bigarrå och lite viol samt lite fin undervegetation. Smaken är rik och tät men samtidigt finstämd och livlig med fin mineralitet och florala toner samt smaker som i doften, balanserad syra och fina tanniner. Lång nyanserad eftersmak.
  • Om Producenten: Sedan Joseph Drouhin grundade firman år 1880 har familjen under generationer byggt upp ett anseende som kännetecknas av elegans, där varje vin reflekterar ursprung och årgång. Familjens egna vingårdar drivs biodynamiskt med största respekt för naturen. Idag är det Véronique Drouhin som är huvudvinmakare och reser mellan Bourgogne och Oregon där familjen var pionjärer och har flera vingårdar. Idag odlas alla Drouhins vingårdar biodynamiskt där endast naturliga produkter får användas i vingårdarna med den största respekt för jorden, vinstocken och miljön. Chambolle Musigny är en mytomspunnen appellation känd för sina otroligt finessrika och eleganta Pinot viner. Chambolle ligger mellan Morey-Saint-Denis och Vougeot. Munkarna som började odla vin i Bourgogne fann tidigt denna perfekta jordmån för druvorna. Jordmånen består av kalksten från Juraperioden. Genomsnittsålder på stockarna är 32år. Denna vingård har drivits biodynamiskt sedan 1990.
  • Tillverkning: Druvorna skördas för hand och sedan sker en kontrollerad maceration under 2-3 veckor, jäsning utan tillsatt jäst. Under första delen av jäsningen görs nedtryckning av musten en gång per dag. Resterande 50% av tiden pumpas musten över till jäsningen är klar. Bara självrunnet vin tas med, inget pressvin. Vinet ligger på ekfat i 14-18 månader och 20% av faten är nya, övriga är 1 -2 år gamla.
  • Jordmån: Jordmånen består av kalksten från Juraperioden.
  • Till kokboken: Passar utmärkt till anka l'orange samt andra eleganta rätter på fågel