Nathalie & Gilles Fèvre Chablis Grand Cru Les Preuses

 
  • Artikelnummer: 26003
  • Producent: Domaine Nathalie & Gilles Fèvre
  • Land: frankrike
  • Region: Chablis
  • Årgång: 2018
  • Alkoholhalt: 13 %
  • Volym: 750 ml
  • Pris ex. moms499 kr

  • Druvor: Chardonnay, planterad mellan 1950 och 1973
  • Karaktär: Komplex och mineraldriven med läckra fruktiga toner och balanserande syra och djup. 2018 är en årgång som dricks väl idag men mår bäst av att lagras i 5-10 år för att nå optimal drickmognad. En harmonisk chablis med tydlig Grand cru-karaktär från den kalk och fossilrika jordmånen i vingården Les Preuses strax på Grand cru-kullen norr om byn. Les Preuses har den djupaste kimmeridge-jordmånen jämfört med sina Grand cru-grannar.
  • Om Producenten: Familjen Fèvre föddes för flera århundraden sedan i hjärtat av Chablis. I själva verket har man kunnat dra släktträdet till 1745 och familj Févre har alltid arbetat i vingårdarna runt om i Chablis. 1923 var Gilles farfars far med och grundade det kända kooperativet: Le Chablisienne. Dit levererades familje Févres druvor ända fram till 2003. När makarna Nathalie och Gilles Fevre bygger sitt eget vineri och börjar producera vin under egen etikett. De båda är utbildade vinmakare, arbetar hand i hand och delar på huvuduppgifterna. Gilles övervakar allt som sker på familjens marker och Natalie ansvarar för vineriet. De har en hållbar strategi i produktionen för att minimera besprutning och göra det möjligt för terroiren att uttrycka sin unikitet. De respekterar och bevarar jordarna genom att främja jordbearbetning och använda miljövänliga tekniker. En del av egendomen är certifierat ekologisk – idag framför allt deras Grands Crus och Premiers Crus. Druvorna kommer från deras 10 hektar av Premier Cru-vingården Fourchame, till höger om floden Serein. Belägen på kurviga sluttningar mot syd och sydväst skapar förutsättningar för många olika mesoklimat och solexponeringen gör att jordarna snabbt extraherar värme som hjälper till druvornas mognad.
  • Tillverkning: Druvorna skördas för hand och vinifieras på ekfat varav 30% nya, vinet lagras på sin jästfällning i 15 månader.
    Därefter får vinet vila på rostfria ståltankar före buteljering.
  • Jordmån: Kimmeridgien (exogyra virgula)
  • Till kokboken: Passar utmärkt eleganta rätter av fisk och skaldjur som ångad torsk med musselsås.