Michel Gros Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits

 
  • Artikelnummer: 54054
  • Producent: Domaine Michel Gros
  • Land: frankrike
  • Region: Bourgogne
  • Årgång: 2016
  • Volym: 750 ml
  • Pris ex. moms225 kr

  • Druvor: Pinot Noir
  • Karaktär: Ett vin med klar, djup rödfruktighet med tydliga inslag av jordgubbar och röda körsbär med hög frisk syra. Eleganta toner av mandlar och mineralitet följer vinet i en lång eftersmak.
  • Om Producenten: Det var under 1830-talet familjen Gros etablerade sig i Vosne-Romanée. Idag är Michel Gros den sjätte generationens vinmakare som förvaltar och utvecklar det arbete hans förfäder påbörjat. Passionerat men samtidigt mycket rigoröst, tar Michel Gros hand om utvecklingen av sina viner genom att behärska alla stadier i produktionen, från vinstock till tappning.Han uttrycker sig ödmjukt genom sina viner som är generösa och eleganta av mycket hög kvalitet. Fontaine Saint Martin är en monopolvingård och innebär att Domaine Michel Gros är enda ägare. Vingården är vackert belägen i branta sluttningar med exponering mot sydost och utsikt över det historiska Cistercienserklostret Lieu-Dieu des Champs. Här planteras 4 hektar pinot noir och 3 hektar chardonnay på rankor som är genomsnitt 30 år gamla. Årgången 2016 kantades av frost i slutet av april och en kall vår, men som följdes av en desto varmare sensommar och höst och druvorna kunde nå sin perfekt mognad, något sent. Turligt nog hade inte frosten någon inverkar på kvaliteten oh där odlingen reducerats uttryckte sig druvorna ännu mer koncentrerade och komplexa.
  • Tillverkning: Varje vingårdslott har vinifieras och lagras separat, den slutgiltiga cuvéen görs strax innan buteljering. Druvorna skördas för hand i slutet av september, de sorters och avstjälkas innan de läggs i tankar, där druvorna krossas av sin egen tyngd innan jästen tillsätts. Vinet jäser under kontrollerad temperatur om 30 grader i några dagar. två gånger dagligen trycks skalen ner till botten med hjälp av en pump, för att laka ur färg och aromer. I slutet av den malolaktisk jäsningen pressas vinet och får ligga ytterligare ett par dagar innan det separeras från jästfällningen och flyttas till stora gamla ekliggare, där ligger vinet i 6 månader innan de flyttas till mindre barriquer och lagras ytterligare 12 månader. Faten har tidigare används vid lagring av olika Cru och bidrar med aromer och komplexitet till vinet.
  • Jordmån: Kalkten och marmor