Zapiain Sagardotegia

Sagardoa är ett baskiskt ord som bokstavligen betyder äppelvin och har producerats i regionen sen 1000-talet. Under 1500-talet hade drycken en enorm betydelse för regionen då sjöfarare åkte för att fiska torsk och jaga valar i norra delen av Europa. Sjömännen med lägre rang fick dricka äppelvinet som fanns i större volymer till skillnad från kapten och de med högre rang som fick traditionellt vin. Många vill hävda att c-vitaminen i äppelvinet räddade sjömän från skörbjugg. Drycken har producerats genom åren, mer eller mindre populär. 1960 byggdes den källare som de fortfarande använder för sin produktion och då bestämde familjen att de skulle satsa helhjärtat på cider och lägga mindre fokus på annat jordbruk. Under 1980-talet moderniserade Zapiain sin produktion genom att installera ståltankar med temperaturkontroll. För ciderproduktion är det främst syrliga och bittra äpplen som används. De skördas vid optimal mognad och pressas sedan. Jäsningen ger cirka 6% alkohol och cidern buteljers helt utan sulfiter och filtrering.

Provinum