Fyra vingårdsbetecknade baroloviner från Massolino

Torsdag 20 maj lanseras en stabil kvartett av vingårdsbetecknade Baroloviner från Massolino. Vigna Rionda från 2014 och Margheria, Parafada och Parussi från den magiska årgången 2016.

2016 är året som spås gå till historien i Piemonte, favoritregionen bland många vindrickare som kantas av sina varma somrar, karaktäristisk dimma och svala influenser från närheten till de italienska alperna. Inget år är förstås det andra likt och vem kunde ana den till en början tveksamma årgångens framgång. En långdragen säsong till följd av en mild vinter och en relativt kall och regnig vår. Först under sensommaren kom värmen med torra och soliga dagar och blev avgörande för druvorna som utvecklades till näst intill perfektion.

Det första vinet från Massolino är från vingården Margheria som ligger i den västra delen av Serralunga i östra Barolo. Vingården är belägen 340 meter över havet med optimal solexponering vilket ger vinerna kraft. Jordmånen är kalkrik och har inslag av sand vilket bidrar till att Margheria upplevs som mest elegant av de fyra Barolovinerna. Vinet från Margheria karaktäriseras av djup, mineralitet och koncentrerad kryddig frukt.

Det andra vinet från Massolino är från vingården Parafada och ligger på 330 meter över havet i den centrala delen av Serralunga. Jordmånen har en något högre kalkhalt än Margheria och ger en mer rejäl tanninstruktur i den koncentrerade frukten. Förutom struktur bidrar jordmånen till komplexa mineraltoner vilket sammantaget skapar viner är perfekt för lång lagring.

Det tredje vinet av Massolinos vingårdsbarolo kommer från Parussi är det första från kommunen Castiglione Falletto som ligger nordväst om Serralunga. Druvorna får optimal mognad i den mörka frukten tack vare den perfekta sydvästliga solexponeringen. Den kalkrika jordmånen bidrar till djup mineralkomplexitet samt till en mer rejäl tanninstruktur vilket är än mer tydliga än i vinerna från Serralunga.

Avslutningsvis presenterar vi exklusivt Massolino Vigna Rionda Riserva 2014.
Den ikonförklarade vingården Vigna Rionda är belägen i västra Serralunga ett stenkast från vineriet. Jordmån har en stor prägel av märgel i den annars så kalkrika jorden. Riserva innebär att vinet tack vare dess potential lagras längre. 2014 års Vigna Rionda lagras totalt sex år hos Massolino varav fyra år på slavonska botti och två år på flaska. Druvornas djupa koncentration och fina mognad tillsammans med den längre fatlagringen ger ett vin med stor kraft utan att göra avkall på elegans, tät mörk kryddig frukt och djupa komplexa mineraltoner. Ett vin för att lagra 10+ år eller att avnjutas efter flertalet timmar i karaffen. Ett bevis på att Massolino lyckades göra en fantastisk Riserva från den annars så svåra årgången 2014 är bland annat Antonio Gallonis recension där han gav 98+ poäng med de avslutande orden ”Massolino’s Vigna Rionda is one of the greatest Vigna Riondas I ever tasted”.

2016 Massolino Barolo Margheria
90 flaskor, Artnr: 93522, Pris: 699 kr.

2016 Massolino Barolo Parafada
36 flaskor, Artnr: 93523, 699 kr.

2016 Massolino Barolo Parussi
90 flaskor, Artnr: 93525, 699 kr.

2014 Massolino Barolo Vigna Rionda Riserva
36 flaskor, Artnr: 93499, 1 255 kr.

Du hittar till webbsläppet här

Provinum