Exklusivt släpp från Biondi-Santi

Säkert vet du redan att Biondi-Santi betytt mycket för italiensk vinkultur. Inte nog med att de producerade den allra första Brunello di Montalcino, så skapade de också riktlinjerna som typifierade det vin vi tänker oss idag. Kanske förutspådde de den toskanska trenden om fylliga röda viner på druvan sangiovese – eller rent av skapade den?

På egendomen Greppo i toskanska Montalcino har man odlat vin i generation efter generation och varje familj har genom tiderna bidrag till den storslagna historien om Biondi Santi. Redan från mitten av 1800-talet odlades vindruvor på Clemente Santi’s gård Greppo. Innan framgången med sina röda viner vann Clemente pris för sin Moscatello på Universal Expo i Paris 1867, ett enastående erkännande av fransmännen som såg sig ensamma i världen om att producera kvalitetsvin.

Det är först med sonen Feruccio som det kommer att bli familjenamnet Biondi-Santi efter båda sina föräldrar. I början av 1900-talet, efter att vinlusen ödelagt nästa hela Europas vingårdar, planterar Biondi-Santi om alla sina odlingar varpå de ympar skott av Sangiovese Grosso från modervingården Greppo. När de flesta vinmakare i dåtidens Toscana producerar enklare röda viner, redo att drickas unga för att snabbt kunna ta igen sina förlorade tillgångar, väljer Biondi-Santi att göra tvärtom. De skapar i stället kraftfulla och ståtliga röda viner på 100% Sangiovese, gjorda för att lagras under en lång tid. 1880 görs den första Brunello di Montalcino.

Kommande generationer fortsätter att driva egendomen och dess framgångar vidare. De har skapat och drivit Brunello di Montalcino till en helt ny klass och prestige. Som ambassadör för Montalcino, har de satt strikta riktlinjer för odling och produktion och introducerat vinet för den internationella marknaden.

Idag har de 25 hektar vinodlingar med exponering mot norr/nordost och syd/sydost med marmorerad jordmån med stora stenar. Skörden sker för hand och startar i mitten av september, druvorna plockas i små boxar som bärs till vineriet, där de sedan sorteras: klase för klase, druva för druva. Det är bara de bästa druvorna som blir Brunello. Vingårdarna som är minst 10 år blir Brunello Annata och de som är minst 25 år blir Brunello Riserva. Totalt produceras ca 80 000 flaskor om året, det inkluderar 10 000 flaskor Riserva som enbart görs de absolut bästa årgångarna. 2013 var en utav dem! Vinerna är lagrade 36 månader på slavonska ekfat och kan lagras i många årtionden framöver!

Vinerna släpps på Systembolagets webblansering torsdagen den 6:e maj. Du hittar till webbsläppet här!

Brunello di Montalcino 2015, 1649 kr, 60 flaskor

Brunello di Montalcino Riserva 2013, 4499 kr, 24 flaskor

Provinum